lauantai 7. tammikuuta 2017

Hallitustoiminnasta

Hallo wieder! 

Täällä kirjoitteleepi Mira todennäköisesti viimeistä kertaa. Tänään ajattelin kertoa hieman lisää hallitustoiminnasta, sillä vuosikokous lähestyy kovaa vauhtia, mikä tarkoittaa uuden hallituksen valintaa. Viime vuonna kirjoitimme silloisen hallituksen kanssa pienen esittelyn hallitusrooleista, johon pääset tästä. Seuraavan hallituksen tehtävät tulevat todennäköisesti olemaan paikoin hieman edellisistä hallituksista poikkeavat, sillä kaksi tehtävää yhdistettäneen ja yhdestä tehtävästä luovuttaneen. 

Istuvassa hallituksessa on seuraavat paikat: 

Puheenjohtaja, joka huolehtii järjestöstä kokonaisuutena, pitää huolta toiminnan sujuvuudesta, puheenjohtaa kokoukset ja on järjestön kasvona. Puheenjohtaja tekee myös vuosikokoukseen tarvittavat dokumentit, kuten toimintakertomuksen. 

Varapuheenjohtaja, joka sijaistaa puheenjohtajaa tämän estyessä. Hän on puheenjohtajan oikea käsi ja toimii puheenjohtajan tukena. 

Rahastonhoitaja, joka huolehtii järjestön rahaliikenteestä eli maksaa laskuja ja pitää huolta käteiskassasta.

Sihteeri, joka kirjoittaa pöytäkirjoja kokouksissa ja tekee kokouskutsut. 

Tapahtumavastaava, joka on pääasiassa vastuussa tapahtumista, käy tapahtumien suunnittelukokouksissa, ideoi esimerkiksi Montageja ja on mukana järjestämässä tapahtumia. Tapahtumavastaavan rooli on sen verran suuri, että tapahtumavastaavia voi olla järjestössä kaksikin, ja toki muu hallitus auttaa tapahtumien järjestämisessä. 

Liikuntavastaava, joka liikuttaa jäsenistöä esimerkiksi Sporteissa. 

Tiedotusvastaava, joka huolehtii järjestön sähköpostista, blogista ja Instagramista. Hänen tehtävänään on kirjoittaa sähköposteja, lisätä uudet jäsenet sähköpostilistalle, tiedottaa tapahtumista ja esimerkiksi harjoittelupaikoista ja julkaista kuvia Instagramissa. 

Sosiaalipoliittinen vastaava, joka käy kerran kuussa sosiaalipoliittisen jaoston kokouksissa ja huolehtii saksan opiskelijoiden sopo-asioista.

Koulutuspoliittinen vastaava, joka käy kerran kuussa koulutuspoliittisen jaoston kokouksissa ja on kartalla esimerkiksi opetussuunnitelmauudistuksista. Tämän henkilön tehtävänä on pitää huolta siitä, että opiskelijoiden kokemukset opetuksesta ja ohjauksesta kantautuu henkilöstölle ja että mahdolliset hankaluudet korjataan. 

Kääntäjävastaava, joka käy Lingtwistin kokouksissa ja pitää huolta saksan kääntäjäopiskelijoiden oikeuksista.

Kv-vastaava, joka toimii linkkinä vaihto-opiskelijoiden ja saksan opiskelijoiden välillä.


Seuraavassa hallituksessa todennäköisesti sopo ja kopo yhdistetään edunvalvontavastaavaksi ja kv-vastaavasta luovutaan. Tämä kuitenkin selviää vasta 19.1. Nämä esittelyt olivat sen verran lyhyet, joten lue ihmeessä alkutekstin linkin kautta pitemmät hallitusroolien esittelyt. 

Hallitustoiminta antaa enemmän kuin ottaa. Kuulostaa korulauseelta, mutta on täyttä totta. Toiminnan kautta tutustuu muihin ainejärjestöihin poikkitieteellisesti, oppii organisoimaan, tutustuu saksan opiskelijoihin aivan uudella tavalla, saa roppakaupalla uusia ystäviä ja arvokasta järjestötoimintakokemuksta, josta työelämässä on taatusti hyötyä. Hallitustoimintaan osallistumisen kautta on mahdollista kartuttaa myös opintopistesaldoaan (1-2 op), vaikka se harvoin pääsyy hallituslaisille onkaan. 

Hallitustoiminta on pitkälti tapahtumien suunnittelua ja toteuttamista sekä ajankohtaisten asioiden läpikäyntiä. Kokouksia on kerran kuussa, johon päälle tulee tapahtumien suunnittelukokoukset ja esimerkiksi askartelu- ja/tai kokkaussessiot sitsejä varten. Näin karkeasti voisi sanoa, että alkusyksy ja vapun aika ovat hektisintä aikaa, sillä tuolloin on perinteisesti monia tapahtumia lyhyellä aikavälillä. Tärkeintä on muistaa, että hallituksen jokaisen henkilön yhteisenä tehtävänä on tapahtumavastaavan auttaminen, yksin kun tapahtumia ei voi järjestää. 

Koska olen jo vanhuskaartia, saanen hieman muistella vanhoja, kuten jokaisella kokeneella karpaasilla on tapana. Minun hallitusurani aikana olen saanut osallistua monenmoisen tapahtuman järjestämiseen sekä päässyt osallistumaan niihin yhdessä sellaisten ystävien kanssa, joihin olen hallituksessa tutustunut. Olen myynyt BePopissa lippuja mm. pipobileisiin, ollut järjestämässä niin vuoden 2013 Germanistipäiviä kuin Ablautin vuosijuhlia, ideoinut ja järjestänyt lukemattomia sitsejä, fuksiaisia ja laulanut mikrofoniin Kerubin kellarissa toustin roolissa ESN:n Oktoberfestsitseillä (kaikki tietävät, että minä kammoan julkista laulamista, mutta pakkohan se oli ohjastaa vaihtareita oikean sävelen löytämisessä). Yksi parhaimmista muistoista on Kaupunkisuunnistuksen voittaminen meidän huippuryhmällä, mieleen on jäänyt myös legendaarinen autocorrectin parantama viesti mennään sinne päissään eli "mennään sinne ässään" ja tietenkin joka ikinen rastinpito niin fuksiaisissa kuin Kaupunkisuunnistuksessa. 

Oppinut olen vaikka mitä. Tapahtumia järjestäessä moni asia voi mennä pieleen ja joskus niitä takapakkeja saattaa sattua useampikin lyhyessä ajassa, mutta parhaimmat jutut syntyvät juuri hankaluuksien kautta. Kertaakaan hankaluudet eivät ole osallistujille näkyneet, vaan me järjestäjät olemme saaneet hommat taas rullaamaan. Seuraavalle hallitukselle siis sellainen vinkki, että hengittäkää ja luottakaa itseenne. Kaikki sujuu varmasti hyvin. Vinkki sopii myös teille, jotka mietitte toimijaksi lähtemistä. Tehtävä opettaa tekijäänsä, eikä kysyvä tieltä eksy. 


LG
Mira 
puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti