perjantai 8. tammikuuta 2016

Hallitusroolien kuvailua


Ablautin vuosikokous lähestyy, ja päätimme koota yhteen hallitusten hommia, jotta jäsenten olisi helpompi hahmottaa, mitä kukakin tekee. Myös hallitustoiminnasta kiinnostuneet voivat katsoa tästä, mikä itseään kiinnostaisi :) Ablautin hallitus valitaan joka vuosi, eli kaikki paikat ovat avoinna haettaviksi. Jos johonkin hommaan on useampi halukas, kokoukseen osallistujat äänestävät ehdokkaiden välillä. Kaikille halukkaille löytyy kuitenkin pesti eli ei tarvitse pelätä, että jäisi ilman.

Milla ja Sini ovat tiivistäneet hyvin, miksi hallitustoiminta on kivaa ja ehdottomasti osallistumisen arvoista:

Hallituksessa toimimisessa tuntee kuuluvansa lähemmin opiskelijayhteisöön, sekä vaikuttavansa enemmän siihen, mitä opiskeluajalta haluaa ja mitä siitä jää muistoksi. Hallituksessa olo on vuosien varrella yllättänyt kaikki odotukseni! Parasta hallituksessa mukana olossa on ollut ehdottomasti uusien kavereiden saaminen, tutustuminen uusiin ihmisiin sekä se, että on saanut olla mukana järjestämässä huippuja tapahtumia. Kaikki tämä ei myöskään vie niin paljoa aikaa kuin luulisi. Olen saanut olla mukana vaikuttamassa siihen, mitä kaikkea meille saksan opiskelijoille järjestetään ja sen lisäksi, oman ajan riittäessä, olen omalta osaltani ollut mukana järkkäämässä näitä tapahtumia. Suosittelen hallitustoimintaa lämpimästi kaikille siitä kiinnostuneille.

Alla jokainen tämän hallituksen jäsen on kirjoittanut tehtävästään ja jotkut vähän muustakin:

Rahastonhoitaja hoitaa Ablautin kirjanpitoa ja raha-asioita. Maksan laskuja, teen korvausanomuksia sekä kiikutan rahalipasta millon mihinkin. Kokouksissa kerron paljon rahaa on käytössä, kun suunnittelemme esim. eri tapahtumiin budjetteja. Helppoa hommaa, hoituu kotoa käsin eikä tarvitse käydä kuin hallituksen kokouksissa.
-Heidi

Tulin mukaan hallitukseen toisena opiskeluvuotenani, ja aloitin toimimalla tapahtumavastaavana. Hallituksessa on vierähtänyt jo kaksi kautta tapahtumavastaavan roolissa, ja tulen varmasti olemaan mukana vielä ensi kauden, kuitenkin uudessa roolissa. Hallituksessa toimiminen ei vaadi ihmeitä, eikä se ole niin rankkaa, kuin moni saattaa ajatella. Päinvastoin! Erityisesti tapahtumavastaavana pääsee osallistumaan tapahtumien ideoimiseen sekä niiden järjestämiseen. Näin saa myös erityisen mahdollisuuden tutustua myös muihin opiskelijoihin omiemme lisäksi. Tapahtumien järjestäminen on myös antoisaa, sillä tapahtumien sisältöön saa myös itse vaikuttaa, ja tehdä niistä näin myös itselle mielekkäämpiä. Hallituksessa pääsee myös ideoimaan yhdessä muiden kanssa ainejärjestömme kehittämistä, sekä kuulee opintojamme koskevia uudistuksia. 
-Milla

Kylläpä on mennyt vuosi hallituksessa vauhdilla! Oli ensimmäinen hallitusvuoteni, ja olen oppinut tämän kauden aikana paljon kaikkea uutta. Tärkein asia on, että hallitus on pullollaan tosi huippuja tyyppejä, ja minulla on ollut äärettömän hauska ja mukava vuosi näiden ihmisten kanssa!  Olen kuluneen vuoden aikana laitellut kokouskutsuja, istunut kokouksissa ja kirjoitellut pöytäkirjoja, eli tehnyt kaikkia sihteerille kuuluvia hommia. Niiden lisäksi olin mukana järjestämässä kaksia sitsejä, olen hikoillut Sportissa ja ollut mukana Montageissa. GoAbIs-porukallakin olen ollut järjestämässä kaikenlaista mukavaa. Itse olen tykännyt tästä hommasta ja toivottavasti saan jatkaa hallituksessa ensi kaudellakin!
-Sini

Sopovastaava eli sosiaalipoliittinen vastaava osallistuu kerran kuussa Isyyn sopojaoston kokoukseen, jossa käsitellään sosiaalipoliittisia aiheita, jotka koskevat yleensä opiskelija-asumista, -terveydenhuoltoa ja opiskelijan Kela-tukia. Sopo-vastaava tarvittaessa auttaa/tiedottaa muita ainejärjestönsä jäseniä opintotukiasioissa ja opiskelijan hyvinvointia koskevissa asioissa (esim. kiusaamis-, häirintätapaukset). Sopovastaavat järjestävät myös pareittain Isyyn hengailuiltoja kerran kuussa.
Kääntäjävastaava huolehtii mahdollisista ainejärjestön sisällä tarvittavista käännöstehtävistä ja toimii yhteistyökumppanina kääntäjien ainejärjestö Lingtwistin kanssa.
-Henriikka

Kopona osallistun koulutuspoliittisen jaoston kokouksiin ja kerron siellä käsitellyistä asioista muulle hallitukselle. Tarvittaessa osallistun myös Ablautin tapahtumien suunnitteluun ja järjestelyyn.
-Sari

Kannustamista, innokkuutta, ideointia, tutustumista ja ylpeyttä. Näistä ainesosista puheenjohtajan vuosi koostuu.  Puheenjohtaja on se henkilö, joka on lopulta vastuussa kaikesta siitä, mitä järjestö tekee. Vaikka vastuu on lopulta pj:llä, ei hänen täydy tehdä kaikkea, vaan hallitus työskentelee yhdessä järjestön eteen. Delegointi onkin yksi tärkeimmistä sanoista puheenjohtajalle.  Pj:n tehtäviin kuuluu luonnollisesti kokousten esityslistan tekeminen ja kokouksen pitäminen. Tehtävänä on lisäksi huolehtia siitä, että jokainen tekee heille osoitetut tehtävät ja siitä, että järjestö toimii ja tarjoaa jäsenistölle opiskelun ohelle toimintaa. Voisi siis sanoa, että puheenjohtaja pitää kaikki langat käsissään, pitää huolen kokonaiskuvasta.
Puheenjohtaja osallistuu toki tapahtumien järjestämiseen, uusien yhteistyökuvioiden rakentamiseen ja toiminnan ideoimiseen. Itselleni puheenjohtajuusvuosi on ollut delegoimisen opettelua. Olen joutunut opettelemaan sen tunteen hyväksymistä, joka seuraa kun itse et tee, mutta joku toinen tekee. Tästä seuraten olen saanut olla useaan otteeseen ylpeä hallituksestani ja kannustaa heitä toiminnassaan.
Puheenjohtajuus vaatii tietoutta järjestön tapahtumista, toimintatavoista ja huomioitavista asioista. Innokkuutta uudenlaiseen toimintaan. Venymistä ja perfektionismista luopumista. Se vaatii paloa kyseiseen järjestöön, puheenjohtajalla kun on suuri vaikutus järjestön toimintaan. Puheenjohtajuus vaatii, mutta samalla antaa. Se antaa uudenlaista kokemusta järjestötoiminnasta, vaikka järjestössä olisikin ollut jo ennen puheenjohtajuutta. Se antaa paljon ilon aiheita, uusia ystäviä ja paljon uutta intoa omaan tekemiseen.
Kv-vastaavana pidän huolta Ablautin ja kansainvälisten opiskelijoiden yhteistyöstä ja olen mukana ideoimassa mahdollisia yhteistyökuvioita saksankielisten vaihto-opiskelijoiden kanssa. Kv-vastaavan homma ei kuormita paljoa ja parhaimmillaan voi tutustua huipputyyppeihin, joiden kanssa voi puhua saksaa. Syksyllä kävimme esimerkiksi esittelemässä Ablautin toimintaa uusille vaihtareille - auf Deutsch!
-Mira

Varapuheenjohtajan tehtävä on tuurata puheenjohtajaa silloin, kun tämä ei esimerkiksi pääse kokouksiin tai muihin tilaisuuksiin. Varapuheenjohtajan rooli on muuten aika näkymätön, itse olen tuurannut Miraa kahdesti tämän vuoden aikana. Ei siis mitenkään iso homma.
Tiedotusvastaavan tehtävänä on tiedottaa jäsenistöä niin ainejärjestön kuin yliopistonkin tapahtumista sekä kertoa ja välittää tietoa esim. opinnoista ja niihin liittyvistä muutoksista, yliopiston ja isyyn asioista tai vaikkapa teatterin opiskelijatarjouksista. Ablautin tiedottaminen tapahtuu ensisijaisesti sähköpostin välityksellä, mutta esimerkiksi tapahtumakutsut linkitetään aina myös Ablautin Fb-sivulle. Tiedotusvastaavan tehtäviin kuuluu myös blogin päivitys. Blogia olen päivittänyt keskimäärin kerran kuussa, yleensä kirjoitellut menneistä tapahtumista ja hallituksen kuulumisista. Välillä blogia päivittävät myös hallituksen muut jäsenet, mutta tietojen ajantasaisuus (esim. tapahtumakalenteri) on tiedotusvastaavan vastuulla. Olen tykännyt tiedotusvastaavan hommasta, sillä saan aina tiedon kaikesta tapahtuvasta ensimmäisenä :) Aikaa sähköpostien lähettelyyn ei kulu paljoa, tämä tosin vaihtelee kuukaudesta riippuen. Alkusyksy on aina kiireisempää kuin muu vuosi.
-Anni

Ablautin liikuntavastaavana osallistun kokouksiin, tuon ideani esille ja osallistun tapahtumien järjestämiseen jos ehdin. Lisäksi olen ollut ideoimassa Ablaut treibt sporttia ja vetänyt parit koristreenitkin meille.
-Lotta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti